Ak chceme pestovať teplomilnú zeleninu, mať skleník je naozaj dôležité. Klíma na Slovensku je odlišná a často neistá, preto si môžeme túto úlohu uľahčiť pestovaním rastlín pod krytom. Zelenina tam rastie rýchlejšie a zachytáva menej chorôb pri dodržiavaní základných pravidiel, t. j. vzdialenosti, starostlivosti, vetrania.
Uhorka
Podmienky v skleníku sú pre uhorku ideálne. Pochádza z trópov a miluje teplo. Môžeme ho rozdeliť na dlhé šalátové odrody a krátke druhy vhodné na zaváranie.
Rastlina produkuje samčie a samičie kvety, ale stále častejšie sa vyskytujú partenokarpické odrody, ktoré nevyžadujú opelenie. Tvoria iba samičie kvety a sú skvelé na pestovanie v skleníku (Ogórek Marta F1)
Na začiatku sezóny nie je toľko opeľovačov a stáva sa, že rastlina nebude opelená, preto sa oplatí vysadiť okolo skleníka rastliny, ktoré ich lákajú.
Uhorky môžeme viesť dvoma spôsobmi: plochým a zvislým.
Plošné pestovanie je tradičné pestovanie uhoriek, ktoré sa plazia po zemi a bohužiaľ zaberajú veľa miesta.
Najjednoduchšie je pestovať uhorky vertikálne v skleníku. Rastliny vedieme hore šnúrkami alebo sieťou. Pri výsadbe však treba dodržať odstup, pretože ker veľa plodí a silno rastie s bočnými výhonkami. Uhorky milujú zalievanie, ale nezmáčajte listy. Mulčovanie navyše zadrží vodu v pôde a zabezpečí rovnomernú vlhkosť. Musíme pamätať na pravidelné zavlažovanie, pretože sucho spôsobuje, že uhorky zhorknú.
V horúcom počasí zalievajte každý deň a v chladnom počasí stačí každý druhý deň.
Paprika
Ďalšia teplomilná rastlina, ktorá sa v skleníkových podmienkach cíti ako ryba vo vode. Spomedzi zeleniny je paprika jednou z najbohatších na vitamín C. Úspech pri pestovaní tejto zeleniny závisí nielen od správnej prípravy stanovišťa, ale aj od dobre vyprodukovaných sadeníc. Trvá to veľa času a už vo februári sejeme semená doma. Vypestované rastliny premiestňujeme v máji do skleníka. Papriky, podobne ako paradajky, vyžadujú správnu prípravu pôdy. Kompost poskytne množstvo živín potrebných pre vývoj. Dobrá úroda si vyžaduje aj dostatočné zavlažovanie. Krík potom rastie expresným tempom. Rovnako ako uhorky, aj paprika by mala byť mulčovaná. To zlepšuje tepelné podmienky pôdy a má pozitívny vplyv na jej vlhkosť.
Plody sa líšia veľkosťou, tvarom a štipľavosťou. Najlepšie je vybrať si to, čo sa nám najviac páči. Ak nie ste fanúšikom pikantnosti, potom stačí jeden krík feferónky. Táto zelenina sa dá sušiť a urobiť z nej korenie. Papriky sú veľmi plodné a bez ohľadu na to, akú odrodu si vyberiete, ker bude zasypaný ovocím. Na jednej rastline môže vyrásť až 20 paprík. Tak plodná a populárna je „sladká“ paprika, ktorú milujú deti. Tvorí farebné, malé papričky. Ak máme na kríku veľa ovocia, treba sa postarať o oporu. Môžeme na to použiť bambusovú palicu.
Paradajka
Paradajky sú skleníkovou klasikou. Pestovanie tejto zeleniny je dosť náročné na prácu. Počnúc prípravou sadeníc, končiac starostlivosťou. Dobrá úroda neprichádza z ničoho nič. Už v marci pripravujeme sadenice, ktoré neskôr prenesieme do skleníka. Táto zelenina kraľuje z hľadiska odrôd. Máme ich toľko, že každý si nájde niečo pre seba. Plody sa líšia tvarom, farbou a chuťou. Ak to chcete považovať za experiment, je najlepšie vysádzať jedného zástupcu naraz. Ak máte svoje obľúbené odrody, je z toho bolesť hlavy. Pri výbere semien musíme dbať na dobu dozrievania. Stáva sa, že paradajka prináša ovocie už v júni a iná až v septembri. Je to veľký rozdiel a je lepšie vyberať tie, ktoré rastú rýchlejšie. Čím dlhšie čakáte na paradajku, tým väčšie je riziko ochorenia, napríklad plesne zemiakovej.
Paradajky neznesú chlad. Náročné vysádzame až v máji. Stáva sa, že máme teplú jar a v skleníku teplota neklesne pod 15 stupňov. Potom môžeme začať sadiť. Paradajky potrebujú veľa vody. Najlepšie je používať metódu zriedkavo a veľa. Rovnako ako iná zelenina, aj kríky by mali byť mulčované. Pôda vtedy nevysychá a polievanie nie je pre rastlinu šok. Po dlhšom sušení krík začne naberať príliš veľa vody a plody praskajú. Paradajky sú žrúti. Kompost zmiešaný so záhradnou zeminou nemusí stačiť. Vtedy sa oplatí podoprieť sa žihľavovým a skorocelovým hnojom.
Uhorka s paradajkou. Spolu, alebo možno aj oddelene?
Pestovanie uhoriek a paradajok v jednom skleníku vyvoláva veľa kontroverzií. Hovorí sa, že táto kombinácia nie je najlepšia a vzájomná spoločnosť môže škodiť.
Si si istý, že áno? Svojím spôsobom áno, pretože táto zelenina má trochu iné nároky. Uhorka má rada zálievku a vysokú vlhkosť, nemá rada chlad a prievan. Paradajka je trochu iná. Kríky príliš často nepolievame a vetranie je veľmi dôležitý proces ochrany pred hubovými chorobami.
Ak vytvoríme ideálne podmienky len pre jednu z týchto zelenín, druhá môže vyniesť menej. Dôležité je nájsť zlatú strednú cestu a premyslieť si rozloženie. Najjednoduchšie nám bude rozdeliť úrodu na dve strany. Z jednej strany vysádzame kríky paradajok a z druhej kríky uhoriek, aby si navzájom neprekážali. V strede urobíme cestíčko. Potom nie je problém napríklad so zavlažovaním. Uhorku zalievame často, ale nie ako paradajku, ktorú zalievame výdatne a menej často. Ak máme vnútri sud s vodou, postavíme ho bližšie k uhorkám. Takáto teplá usadená voda sa vyparí a vytvorí tú správnu klímu pre túto zeleninu a bude ju vždy po ruke. Ak chceme v skleníku pestovať inú zeleninu, tak paradajky sadíme bližšie ku vchodu, uhorku ďalej.
Kompromis pre všetku zeleninu v skleníku bude: vlhkosť 70%, teplota + 25°C cez deň, noc + 19°C.
Dôležité sú aj ošetrovacie ošetrenia – odstraňovanie vlkov, lístia, podväzovanie a mulčovanie. Mulčovanie uhorky je obzvlášť dôležité. Potom môžeme znížiť frekvenciu polievania pri zachovaní tepla a vlahy. Častou chybou je aj zatvorenie skleníka na celý deň. Vysoká vlhkosť vzduchu je problémom s opelením paradajok, chorobami a rýchlym ukončením sezóny. Paradajky môžeme pre istotu opeliť ručne. Pri väčšej vlhkosti sa peľ môže zlepiť a pomôcť by malo potrasenie kríkom. Bude dobré vybrať odrody paradajok, ktoré sú odolné voči hubovým chorobám av prípade uhoriek - proti prievanu a chladu. Spoločné pestovanie je možné a má aj svoje výhody – všetkých teplomilných máme na jednom mieste, čo uľahčuje starostlivosť.
Uhorka, paprika a paradajka sú perfektnou súpravou na pestovanie v skleníku. Táto zelenina má veľmi rada teplo a každá si vyžaduje pozornosť a primeranú starostlivosť. Skleník uľahčuje prácu, pretože môžeme rýchlejšie zasadiť sadenice a dlhšie sa tešiť zo zeleniny.
Leave A Comment