Zimné pestovanie v skleníku. Začnite sezónu vo februári!
Zimný čas netreba premrhať. Práve vtedy hľadáme semená, plánujeme zeleninovú záhradku, hľadáme záhradné inšpirácie. To je tiež vhodný čas myslieť na zimné pestovanie. Skleník výrazne predlžuje sezónu a zeleninu môžeme mať už vo februári.
Zima v záhrade nemusí byť nuda! Ak máme skleníky, budeme tento čas tráviť intenzívne.
Zeleninu môžeme mať po celý rok, ale vráťme sa do neskorého leta. Potom vysejeme špenát, kôpor a šalát, ktorý môže v skleníku prezimovať. V nízkych teplotách sa bude dobre dariť aj kelu, petržlenu, cesnaku a pažítke z jarnej cibuľky. V prípade väčších mrazov porasty prikryjeme zimným rúnom. Zelenina začne rýchlejšie ako tá, ktorú sejeme vo februári a marci ako predplodinu. Aby všetko vyšlo podľa plánu a úroda nám robila radosť počas celej zimy, nezabúdajme na zálievku. Skleník neprepustí dážď ani sneh a naša zelenina toto ťažké obdobie bez vody neprežije. Na polievanie sa dá využiť topiaci sa sneh.
Zelenina, ktorá bude predplodinou pre teplomilné, bude ako stvorená na zimné pestovanie. Február a marec sú ešte zimné mesiace, no už pomaly začíname myslieť na skorú zeleninu. Načasovanie začiatku pestovania závisí od počasia, ale sezóna sa vždy začína skôr pod krytom. Niektoré druhy tolerujú nízke teploty. Na začiatku jari môžeme vysievať šalát, reďkovky, kôpor, petržlen a špenát. Jarná zelenina je skvelým variantom, keď v našej záhrade zatiaľ iná zelenina nie je.
Skleník je tiež dobrým miestom na prípravu a skladovanie sadeníc. Niektoré druhy zeleniny potrebujú na pestovanie chladnejšie miesto. V dome je pre nich príliš teplo a sadenice sa naťahujú. V skleníku nie je tak horúco a môžu pribrať. Najlepšie je tam presunúť pór, zeler, brokolicu, kapustu a cibuľu. Na to sa nám bude hodiť stolík alebo polička, na ktorú naaranžujeme rastliny. Nezabudnite však podpísať každý hrniec. Najmä ak pestujeme veľa rôznych odrôd. Je tiež dôležité pravidelne polievať naše sadenice, pretože pôda môže rýchlo vyschnúť. Kontrolujeme aj teplotu. Ak náhle klesne pod nulu, musíte pripraviť agrotextíliu a zakryť naše sadenice.
V zime sú teploty nižšie a slnka menej, ale to nebráni v pestovaní zeleniny. Rastliny rastú pomalšie, zato si môžeme pochutnať na čerstvej reďkovke, šaláte či špenáte. Takéto pestovanie je dôležité najmä vtedy, ak nám záleží na zdravej, bio zelenine bez chémie, ktorej je v tomto ročnom období v obchode veľmi málo. V zimných mesiacoch sa so zeleninou toľko nepracuje a aktivity obmedzujeme na stráženie a polievanie.
Leave A Comment